Info

Figuur in de ruimte

De mens, de figuur in een ruimte, staat centraal in het werk van Olga Bos. Zij werkt op doek met olieverf en op karton met acrylverf,  houtskool en inkt. Weemoed ,schoonheid en verlangen zijn onderliggende thema’s. Al naar gelang hetgeen ze wil verbeelden werkt zij dik in de verf met krachtige vormen en lijnen ,dun en schraal in de verf, of  met inkt om een snelle schets te maken. Toeval houdt haar alert.

“Telkens weer is het navigeren tussen orde en chaos,tussen dik in de verf en subtiele ragfijne tekening tussen aanraken en loslaten tussen vastlopen en een nieuwe route vinden”.

Olga Bos beoefent een verhalende schilderkunst, waarbij ze echter steeds meer overlaat aan de verbeelding van de toeschouwer. De figuren in haar werk laten zich wat uiterlijk betreft nauwelijks nog herkennen als mensen, maar het fascinerende in haar werk is dat zij daarmee aan zeggingskracht juist winnen. Of het nu de gestalte is van een jonge vrouw het hoofd gebogen, of die van twee individuen, elk verzonken in eigen wereld, we lijken vooral iets te zien van hun innerlijk. Vertelt Bos hun verhaal, of geeft ze slechts een aanzet die de toeschouwer onbewust zelf verder invult?

Marc Couwenbergh
Creative texts and images

 

Bij Olga Bos; figuren in de ruimte
er is altijd een kleine huiver:
een deur die naar de toekomst open gaat,
tocht door een gesloten ruimte,
het besef: ik ben te laat.

omsloten door de dikke muren,
besloten in het gewelf
is die deur: hij die naast mij zit.
-misschien ben ik dat zelf-

de tafel vangt zijn schaduw op.
de mijne is al weggevlucht.
verkleefd en op zijn kop
hecht zij zich als gebakken lucht.

waarom zijn we hier bijeen vandaag?''
waarom de deur op slot?
en wat doen toch die kruizen daar?

de raadsels zijn niet op gelost
mysteriën dringen buiten
ze hebben al zoveel gekost

Jan Bouman

Kunstroute Woudrichem 13/14 sept. 2015